Zwarte katten

De angst voor zwarte katten: bijgeloof of feit?

 Heb jij een zwarte kat of loop je liever een blokje om als je er een tegenkomt?  

Zwarte katten hebben al eeuwenlang een slechte reputatie: zo zouden zwarte katten ongeluk brengen en handlangers zijn van duivels en heksen. Zelfs tegenwoordig worden zwarte katten als laatste geadopteerd uit dierenasiels en bij fokkers. Helaas blijven deze mooie en mystieke wezens dus omgeven door bijgeloof. Maar waar komt die angst toch vandaan?  

Zwarte katten

Angst voor hekserij en zwarte magie 

Daarvoor gaan we terug naar de middeleeuwen. In Europa werden zwarte katten verbonden aan zwarte magie en hekserij. De heksenvervolging kostte het leven van duizenden mensen in Europa alleen al. Velen daarvan stierven op de brandstapel. Maar weinig mensen weten dat er ongeveer evenveel zwarte katten op de brandstapel belandden. Deze katten werden gezien als de handlangers van de heksen en moesten tot stof vernietigd worden. Daarnaast zou een heks negen keer kunnen veranderen in een zwarte kat voordat de duivel haar ziel kwam halen. Er werd dus zelfs gedacht dat een zwarte kat een mens was die zichzelf had getransformeerd tot kat.  

Zwarte katten

Belgische traditie 

In het Belgische Ieper hebben ze al eeuwen dezelfde traditie. Iedere drie jaar wordt daar de Kattenstoet gehouden. Tijdens de Kattenstoet werd er vroeger een zwarte kat uit de Hallentoren gegooid. Deze kat hoefde trouwens niet eens van een "heks" te zijn. Het simpelweg zijn van een zwarte kat was al reden genoeg om het dier te doden. Tegenwoordig wordt de Kattenstoet nog steeds gehouden, maar dan wordt er gelukkig een kat van pluche uit de toren gegooid.  

Zwarte katten

Geen volledig zwarte katten meer 

Heb je wel eens een hele zwarte kat gezien zonder witte vlekjes? Nee? Dat kan kloppen, want één van de voorwaarden aan een kwaadaardige kat was dat deze volledig zwart was. Had de kat een wit vlekje op de buik of op een andere plek? Dan was de kat in kwestie ongevaarlijk. Dit witte plekje werd namelijk gezien als de zuivering van het kwaad. Zwarte katten met een wit vlekje werden dus meestal gespaard. Maar dat is wel de reden waarom volledig zwarte katten eigenlijk niet meer voorkomen. 

Zwarte katten

Moet je bang zijn voor een zwarte kat?  

Nee, je hoeft een zwarte kat net zomin te vrezen als katten met een andere vachtkleur. Hopelijk weet dit prachtige dier het negatieve imago ooit van zich af te schudden zodat ook deze katten net zo geliefd worden als andere katten. Het advies van de Dierenbescherming luidt echter nog steeds om zwarte katten tijdens Halloween uit voorzorg binnen te houden. Vreselijk eigenlijk dat bijgeloof zo lang nog doordringt in onze levens... 

Zwarte katten

Zwarte kat kruist je pad... ehh Horrorwalk

Wat denk jij? Zou jij het vervelend vinden als een zwarte kat je pad kruist tijdens je Horrorwalk? Of zou het dier je juist geluk brengen? Bestel één van onze Horrorwalks en kom er zelf achter...

Tekst: Sonja Koene
Foto's: www.canva.com

 

Terug naar blog