Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensboek

Kasteel Hoensbroek is één van de mooist bewaarde kastelen van ons land. Je vindt Kasteel Hoensbroek is het Limburgse Hoensbroek en er is van alles te doen en te beleven voor jong en oud. Maar er spookt ook een Blauwe Dame rond. Deze Blauwe Dame doet niemand kwaad en het kasteel heeft haar in het hart gesloten. Het restaurant is zelfs naar haar vernoemd! In dit blog vertellen we je alles over het kasteel en over het tragische verhaal van deze spookachtige gravin.

Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek

Het oudste deel van Kasteel Hoensbroek, de stercke huysinghe, dateert uit 1375, en in de daaropvolgende eeuwen zijn er in totaal vijf fasen van uitbreiding geweest, tot aan de 18e eeuw. Het kasteel zelf vertoont ook verschillende bouwstijlen, met een middeleeuwse kerker en een elegante balzaal uit de tijd van de Blauwe Dame. Het kasteel is zeer toegankelijk, hoewel de toren niet geschikt is voor mensen met beperkte mobiliteit. Maar voor kinderen is het een geweldige plek. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd, zoals riddertoernooien en markten, maar er is ook een leuke speurtocht voor de kids. Groot voordeel aan het kasteel is dat je op eigen gelegenheid met behulp van een plattegrond gewoon zelf op onderzoek uit kunt gaan. Je bent dus niet afhankelijk van een gids of een tijdslot.

Kasteel Hoensbroek

De oude toren

De oude toren is niet voor iedereen toegankelijk vanwege de beperkte ruimte en de steile trappen. Maar als je de duistere kant van Kasteel Hoensbroek wilt verkennen dan is dat wel echt de plek om te zijn. Je vindt er een gevangenis, verschillende wapens, harnassen en meer middeleeuwse stukken. Vooral de trap naar zolder is spannend (pas op je hoofd!), maar het is geweldig om de houten constructie te zien. In de gevangenis doen ze af en toe het licht uit. Dan kun je zelf ervaren hoe donker het er geweest moest zijn. En niet te vergeten koud. Het zal er ook niet erg fris geroken hebben aangezien ieders behoefte op een emmer gedaan werd. Dat was gebruikelijk in die tijd. Gevangenen van nu hebben wat dat betreft weinig te klagen.

Kasteel Hoensbroek

Verschillende ruimtes

Tijdens je bezoek kom je in diverse vertrekken, van dienstmeisjeskamers tot de slaapvertrekken van de edelen die er ooit woonden. Een bijzondere kamer is de eetzaal, waar het blijkbaar normaal was om zo overmatig te eten dat overgeven noodzakelijk was. Er was zelfs een speciaal "kotsgat" in de vloer gemaakt, dat naar buiten leidde. Blijkbaar was dat destijds normaal.

Kasteel Hoensbroek

De Blauwe Dame

Kasteel Hoensbroek heeft, zoals je al eerder kon lezen, haar eigen spook. Ze hebben zelfs het restaurant naar haar vernoemd. De Blauwe Dame, in werkelijkheid Anna Catharina, Rijksgravin van Schönborn, trouwde in 1720 met markies Frans Arnold van Hoensbroek en kreeg maar liefst 24 kinderen. Van deze 24 kinderen overleefden er slechts 6. Ook dat gebeurde in die tijd helaas maar al te vaak. Twee van haar bij de geboorte overleden kinderen zijn volgens 18e-eeuws gebruik ingemetseld in de muren van het kasteel. Anna Catharina overleed zelf op 5 november 1760, en naar verluidt keert ze elke 5 november terug naar het kasteel om haar ingemetselde kinderen te zoeken. Van de Blauwe Dame hangen in verschillende ruimten portretten en als je goed kijkt is het net of ze je met haar ogen door de vertrekken volgt.

Kasteel Hoensbroek

Het Pesthuisje

Op het terrein van Kasteel Hoensbroek staat ook een klein vierkant torentje. Het gebouwtje staat voor een reden op een aanzienlijke afstand van het kasteel: dit was namelijk het Pesthuisje. Het Pesthuisje werd gebruikt om mensen met een bepaalde besmettelijke ziekte te isoleren van de rest van het kasteel. Niet alleen slachtoffers van de Pest, maar ook mensen die leden aan een andere ziekte werden hier ondergebracht. Wie zouden hier in isolatie hebben gezeten en zouden ze het overleefd hebben, denk je?

Kasteel Hoensbroek

Zeker een aanrader!

Een bezoek aan Kasteel Hoensbroek is zeker een aanrader als je eens in Zuid-Limburg bent. Het kasteel is prachtig bewaard gebleven en daardoor heb je echt het gevoel helemaal terug te gaan in de tijd. Helaas hebben we nog geen Horrorwalk in Limburg, maar wie weet komt die er ooit nog. Tot die tijd hebben we genoeg andere leuke, spannende en leerzame Horrorwalks voor je: https://thelittlewalkofhorrors.com/collections/all

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bronnen: https://www.kasteelhoensbroek.nl/
Foto's: The Little Walk of Horrors
Terug naar blog