Huis ten Berghe kasteel Hillegersberg

Huis ten Berghe in Hillegersberg

Een laatste rustplaats op de mooiste plek van Rotterdam  

Huis ten Berghe of kasteel Hillegersberg, is een kasteelruïne uit de 13de eeuw. Kasteel Huis ten Berghe werd voor het eerst genoemd in documenten uit 1269. De ruïne staat midden op het kerkhof van de Hillegondakerk. Het kerkhof is in de 19de eeuw om de ruïne heen ontstaan. En wel om een heel bijzondere reden. 

Huis ten Berghe of Kasteel Hillegersberg 

De legende van Hillegersberg 

Huis ten Berghe is waarschijnlijk gesticht door Willem II, zoon van Graaf Floris IV. Het kasteel is gebouwd op een zandheuvel waardoor het ver uitkeek over de omgeving. Volgens de legende is de zandheuvel per ongeluk gemaakt door de reuzin Hillegonda. Op weg naar de kust struikelde zij waardoor al het zand dat zij in haar schort had verzameld op een hoop viel. Hierop bouwde ze haar huis. Het wapen van Hillegersberg toont ook nog altijd de reuzin met een schort vol zand. Op het terrein van het kasteel stond ook een kerk: de Hillegondakerk.  

Huis ten Berghe of Kasteel Hillegersberg

Verwoesting door Jacoba van Beieren 

Zowel het kasteel als de kerk werden platgebrand in 1426. De troepen van Jacoba van Beieren, Gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen, vielen onder leiding van Willem Nagel verschillende kastelen aan. Dit was tijdens de Hoekse en Kabeljauwse Twisten. De Baljuw van Kennemerland vernietigde daarbij de kastelen Kralingen, Spangen, Kapelle, Starrenburg, Spieringshoek, Weena en Hillegersberg. In de loop van de 15de eeuw werd de kerk herbouwd. Het kasteel werd echter niet herbouwd, maar het restant van de ruïne werd ook niet gesloopt.  

Huis ten Berghe of Kasteel Hillegersberg

Niet langer begraven in de kerk  

Na 1829 veranderde er iets drastisch in kerkelijk Nederland: er mocht vanuit hygiënisch oogpunt niemand meer begraven worden in de kerk. Heel vermogend Nederland was in rep en roer, maar de wet wat onverbiddelijk: het was gewoon ongezond. De lichamen van vermogende Nederlanders mochten tot die tijd gewoon begraven worden in de kerk. Maar lichamen beginnen vroeg of laat te ontbinden en de stank die dat proces met zich meebracht was goed te ruiken in de kerk. Het kwam dan ook geregeld voor dat kerkgangers onwel werden door de stank.  

Huis ten Berghe of Kasteel Hillegersberg

Een romantische plek voor de eeuwige slaap 

Dat er niemand meer begraven mocht worden in de kerk was dus niet raar. De Hillegondakerk had echter een oplossing: zij bouwden kelders onder de oud ruïne van Huis ten Berghe. De eerste bijzetting in de kelders was op 30 mei 1833. Er volgden er rap meer, zeker in de Victoriaanse tijd (1837-1901). De Dood was iets romantisch: er werd veel over geschreven. Er ontstond als het ware een hele cult. Begraven worden bij een oude kasteelruïne werd daardoor gezien als iets unieks. Je vindt dan ook vele bekende Rotterdamse namen zoals Mees, Hoboken en Pierson op de grafstenen. 

Huis ten Berghe of Kasteel Hillegersberg

Rijksmonument voor iedereen  

Ook vandaag de dag worden er nog mensen begraven in de kelders en op de begraafplaats rondom de ruïne van Kasteel Huis ten Berghe. Botten die worden geruimd worden bewaard in het verzamelgraf dat hier ligt. De ruïne en de begraafplaats van de Hillegondakerk zijn dagelijks te bezoeken van zonsopkomst tot zonsondergang en het is een prachtige plek in Rotterdam. De ruïne is in 1973 aangewezen als Rijksmonument en zal dus altijd in ere worden gehouden. Voor het maken van onze Horrorwalks zijn we constant op zoek naar bijzondere plaatsen en bijzondere verhalen. Boek daarom vandaag jouw Horrorwalk nog!  

Huis ten Berghe of Kasteel Hillegersberg

Foto’s: The Little Walk of Horrors 
Tekening: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed – Lois, 1672, Documentnummer 139226 
Bronnen: rijnmond.nl, wikipedia, shhs.nl, begraafplaats.nl 
Adres: Kerkstraat 43 te Rotterdam 

 

Terug naar blog