Halloween

Wat vieren we met Halloween?

Vier jij Halloween?

Halloween wordt steeds populairder in Nederland. De winkels liggen vol griezelige decoraties, ieder jaar versieren meer mensen hun huis en hele wijken gaan op 31 oktober de straat op voor "trick or treat". Maar wat vieren we nu eigenlijk met Halloween en waar komt het vandaan? The Little Walk of Horrors ging op onderzoek uit. 

Halloween

 

Een Keltisch feest

Veel mensen denken dat Halloween haar oorsprong heeft in Amerika, maar dat is niet juist. De Kelten vierden dit feest ver voor de naam Halloween zelfs maar werd gebruikt. Hun feest heette Samhain en dit feest luidde het einde van de oogsttijd en de jacht in. Daarbij viel het Keltische nieuwe jaar niet op 1 januari maar op 1 november. Zij vierden tijdens Samhain dus ook Nieuwjaar en deze traditie was zeer belangrijk voor ze. Zelfs toen de Romeinen Groot-Brittannië binnenvielen deed dat de viering niet de das om: sterker nog: de Romeinen integreerden het feest van de Kelten in hun eigen oogstfeest. 

 Halloween

Open poort naar de wereld van de levenden

Saimhain was voor de Kelten een belangrijke tijd: het betekende het einde van de zomer en het begin van de winter. De Kelten geloofden dat tijdens Samhain de grens tussen onze wereld en de wereld van de geesten als het ware een stukje vervaagde. De poort tussen de twee werelden werd op 31 oktober een stukje geopend waardoor de geesten, maar ook andere wezens zoals feeën en demonen, naar de wereld van de levenden konden reizen.  

Halloween

Verkleden om zich te beschermen

De Kelten moesten zichzelf beschermen tegen de slechte wezens uit de andere wereld. Dit deden zij door zich te verkleden als bovennatuurlijke wezens zodat ze onopgemerkt zouden blijven. Die traditie zien we tegenwoordig ook nog terug: het verkleden tijdens Halloween. Vreugdevuren werden aangestoken om de duisternis te verdrijven en de kwade geesten op afstand te houden. Ook deze traditie zien we tegenwoordig nog terug. Denk maar eens aan het afsteken van vuurwerk op Oudejaarsavond. Die oude tradities volgen we dus nog steeds!

Halloween

Griezelige groenten

Om de demonen en andere kwade geesten te verjagen kerfden de Kelten enge gezichten op uitgeholde knolrapen die ze dan vervolgens voor hun huis neerzetten. Deze ronde knollen leken net op hoofden en hiermee wilden de Kelten aan de demonen laten zien dat de wezens in de huizen nóg verschrikkelijker waren dan zij zelf. Hiermee hoopten ze dat de demonen en kwade geesten aan hun huis voorbij gingen. 

Halloween

Halloween, Allerheiligen en Allerzielen

Paus Bonifatius IV voerde het Allerheiligen feest 609 na Christus in. Dit feest was bedoeld om alle christelijke heiligen te eren. Van origine werd dit feest gevierd op 13 mei, totdat Paus Gregorius IV het in het jaar 836 na Christus verplaatste naar 1 november. Allerheiligen werd op 2 november gevolgd door Allerzielen, de dag waarop de overledenen worden herdacht. Doordat Allerheiligen en Allerzielen nu direct na 31 oktober gevierd werden, kreeg het vroegere Halloween een connectie met de doden. En daar komt dus ook het griezelige imago vandaan. 

Halloween

Trick or Treat!

Vanaf de 16de eeuw werd de naam Halloween voor het eerst gebruikt in Schotland. De naam was een verbastering van het All Hallows' Eve, de avond voor Allerheiligen. Maar waar komt "trick or treat" nu precies vandaan? Nou, zowel de Kelten als de Christenen hadden eigen gebruiken. Keltische jongeren en kinderen gingen langs de deuren om hout te verzamelen voor het vreugdevuur en de Christenen bakten op de vooravond van Allerheiligen zogenaamde Zielenkoeken. Deze Zielenkoeken werden gegeven aan kinderen van arme gezinnen die langs de deuren kwamen om ze te verzamelen. Een beetje zoals Trick or Treat vandaag de dag dus!

Halloween

Hoe Halloween oversloeg naar Amerika 

Halloween werd in Amerika geïntroduceerd door Ierse en Schotse immigranten die in de tweede helft van de 19de eeuw het land binnenkwamen. Bij een gebrek aan knolrapen werden pompoenen gebruikt om uit te hollen en enge gezichten in te snijden. Deze werden, net als thuis, voor de deur van hun huis gezet. De traditie om langs de deuren te gaan werd ook voortgezet, alleen in een andere vorm. En in plaats dat het heidense maar ook christelijke feest naar de achtergrond zakt, wordt het juist steeds populairder.

Halloween

Halloween vieren in Nederland

Zoals we in het begin van dit blog al zeiden: Halloween wint ieder jaar weer aan populariteit. En nu ken je ook de achtergrond van dit feest. Dus kerf dat enge gezicht in je pompoen en trek je engste pak uit de kast: er moeten demonen en kwade geesten verjaagd worden...

Halloween is dé tijd voor een Horrorwalk! Kies daarom de Horrorwalk van jouw keuze vandaag nog uit.  

 

Tekst: Sonja Koene
Foto's: www.canva.com
Terug naar blog